Bazalkové pesto: Letní královna těstovin

Těstoviny S Bazalkovým Pestem

Klasika italské kuchyně

Těstoviny s bazalkovým pestem, to je synonymum pro jednoduchou a rychlou italskou kuchyni. Vůně čerstvé bazalky, lahodná chuť olivového oleje a parmazánu, to vše se snoubí v této ikonické pochoutce. Pesto alla genovese, jak zní jeho originální název, pochází z Janova a jeho příprava se řídí staletími prověřenou recepturou. Základem je kvalitní olivový olej extra virgin, piniové oříšky, parmazán, česnek a samozřejmě čerstvá bazalka. Všechny ingredience se rozmělní v hmoždíři na hladkou pastu, která se následně vmíchá do čerstvě uvařených těstovin.

Ačkoliv se může zdát příprava pesta nenáročná, skrývá v sobě několik důležitých kroků. Bazalka by se neměla sekat nožem, ale trhat na kousky, aby nezhořkla. Stejně tak je důležité nevařit pesto, ale vmíchat ho do těstovin až těsně před podáváním. Tím si zachová svou svěží chuť a vůni. Těstoviny s omáčkou z bazalkového pesta jsou pak skvělou volbou pro rychlý oběd nebo večeři. Stačí přidat pár cherry rajčátek, posypat parmazánem a lahodný pokrm je na stole.

Výběr těstovin pro pesto

Když už máte nachystané pomazánky na jednohubky, mrkněme na těstoviny s pestem. Mimochodem, podobně jako kari pasta, i pesto musí na těstovinách dobře držet. Je to fakt podobný princip jako u pomazánek - prostě to musí držet pohromadě. Svět těstovin je mega pestrý, ale ne každý tvar je pro pesto ten pravý. Kari pasta se taky nehodí všude, že jo. Proto jsou nejlepší těstoviny s vroubky, záhyby, dírkami nebo drsnějším povrchem, aby se tam pesto (nebo třeba i kari pasta) pěkně zachytilo a nepropadlo skrz. Fusilli se svými spirálkami jsou naprostá pecka, stejně jako rotini se zákruty nebo cavatappi jako vývrtka. Jestli jedete spíš na krátké těstoviny, hoďte očko na orecchiette - vypadají jak ouško a pesto v nich sedí jak ulité. Z dlouhých druhů jsou super linguine, protože jsou placaté a omáčka se na nich krásně rozleje. Hladkým špagetám se radši vyhněte, po těch pesto klouže jak po skluzavce. Prostě to vyzkoušejte a uvidíte, co vám sedne nejlíp, stejně jako když experimentujete s různýma pomazánkama.

Domácí pesto: Chuťový zážitek

Těstoviny s bazalkovým pestem, to je symfonie chutí, která probudí vaše chuťové pohárky a přenese vás do slunné Itálie. Základem je samozřejmě domácí pesto, jehož příprava je jednodušší, než byste čekali. Stačí vám hrst čerstvých lístků bazalky, kvalitní olivový olej, parmazán, piniové oříšky, česnek a špetka soli. Všechny ingredience rozmixujte do hladkého krému a vaše domácí pesto je na světě. Ať už zvolíte klasické těstoviny s bazalkovým pestem, nebo dáte přednost variantě s omáčkou z bazalkového pesta, výsledek bude stát za to. Do omáčky můžete přidat smetanu, rajčata, nebo třeba grilovanou zeleninu. Fantazii se meze nekladou. Nezapomeňte na strouhaný parmazán, který dodá pokrmu tu správnou italskou eleganci.

Vlastnost Těstoviny s bazalkovým pestem
Chuť Svěží, bylinková, lehce slaná
Oblíbenost v Česku Vysoká

Alternativy k bazalce

Bazalka je sice královnou pesta, ale co když zrovna není po ruce nebo vám její chuť zrovna nesedí? Nezoufejte, i tak si můžete vychutnat lahodné těstoviny s pestem! Skvělou alternativou je například rukola, která dodá pokrmu pikantnější a peprnější nádech. Pro jemnější chuť zvolte baby špenát, který se s těstovinami krásně propojí a dodá jim svěží zelenou barvu. Milovníci výraznějších chutí pak mohou sáhnout po medvědím česneku, který pesto obohatí o svůj typický štiplavý aroma.

Stejně jako když ochutnáte vanilkové nebe, i tady se nebojte experimentovat s různejma bylinkama. Do pesta můžete hodit petržel, koriandr nebo třeba i mátu - prostě co vám padne pod ruku. Je to jako když děláte vanilkové nebe, kde taky musíte vychytat tu správnou kombinaci. Každá bylinka vám tam vnese úplně jinou vůni a šmrnc, což je podobný jako když děláte vanilkové nebe s různejma přísadama. A jestli chcete fakt zajímavej mix, tak ty bylinky klidně namixujte dohromady - bude to paráda!

A co teprve pesto z pečených rajčat, sušených rajčat nebo kombinace s olivami a kapary? Fantazii se meze nekladou a vy si tak můžete připravit těstoviny s pestem vždy podle své aktuální chuti a nálady.

Tipy na dochucení pesta

Bazalkové pesto je samo o sobě chuťově bohaté, ale proč se zastavit tam, kde můžeme experimentovat? Pro svěžejší nádech přidejte do pesta nastrouhanou citronovou kůru. Milovníci pikantnějších jídel ocení špetku chilli vloček nebo kapku chilli oleje. Pro intenzivnější chuť přidejte do pesta pečené piniové oříšky nebo vlašské ořechy. Chuť pesta krásně podtrhne i parmazán. Přidejte ho do pesta nebo jím těstoviny posypte až na talíři. Pokud chcete experimentovat, zkuste do pesta přidat i sušená rajčata, olivy nebo kapary. Tyto ingredience dodají pestu slanou a intenzivní chuť Středomoří. Nebojte se experimentovat a najít si tu nejlepší kombinaci pro vaše chuťové pohárky.

Rychlá večeře do 30 minut

Těstoviny s bazalkovým pestem, to je klasika, která nikdy neomrzí. A co je nejlepší? Zvládnete je hravě do 30 minut! Stačí uvařit vaše oblíbené těstoviny, smíchat je s voňavým bazalkovým pestem a večeře je na stole. Pro ještě intenzivnější chuť přidejte do pesta hrst piniových oříšků nebo trochu parmazánu. Pokud chcete jídlo trochu ozvláštnit, zkuste těstoviny s omáčkou z bazalkového pesta. Na pánvi opečte cibulku dozlatova, přidejte česnek a cherry rajčátka a krátce orestujte. Poté vmíchejte bazalkové pesto, zakápněte smetanou a nechte prohřát. Hotovou omáčkou přelijte uvařené těstoviny a posypte čerstvou bazalkou.

Pesto: Více než jen omáčka

Pesto si často spojujeme s těstovinami, ať už jde o klasické špagety s bazalkovým pestem, nebo o kreativnější variace s rajčaty, piniovými oříšky a parmazánem. Ale věděli jste, že pesto může být mnohem víc než jen omáčka na těstoviny? Jeho svěží chuť a krémová konzistence ho předurčují k tomu, aby se stal tajnou ingrediencí v mnoha dalších pokrmech. Skvěle se hodí jako pomazánka na opečený chléb, dodá šmrnc sendvičům a wrapu, a dokonce může posloužit jako základ pro pizzu s netradičním nádechem. Pesto můžete vmíchat do polévky pro zvýraznění chuti, použít ho jako marinádu na kuřecí maso nebo rybu, nebo s ním ozvláštnit zeleninové saláty. Ať už se rozhodnete pesto použít jakkoliv, jeho svěží bazalková chuť a aroma vám zaručeně zpříjemní každý chod.

Těstoviny s bazalkovým pestem, to je symfonie chutí, kde se svěžest bazalky prolíná s jemností olivového oleje a slaností parmazánu, a dohromady vytváří harmonii, jež potěší i ty nejnáročnější jazýčky.

Anežka Nováková

Inspirace pro servírování

Těstoviny s bazalkovým pestem, to je klasika, která nikdy neomrzí. Ale i klasiku můžeme naservírovat originálně a s nápadem. Zapomeňte na nudné talíře a zkuste něco nového. Co třeba servírovat těstoviny s pestem ve skleničce? Vrstvěte pesto, těstoviny a cherry rajčátka pro efektní a chutný předkrm. Nebo vyzkoušejte servírování do dýně. Vydlabaná a upečená dýně poslouží jako krásná a originální mísa. Upečte těstoviny s pestem vcelku v zapékací míse a servírujte je přímo z ní. Nezapomeňte na ozdobu. Čerstvé bylinky, piniové oříšky nebo hoblinky parmazánu dodají vašemu pokrmu šmrnc. Pro slavnostnější příležitost můžete těstoviny s pestem ozdobit i jedlými květy. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, nezapomeňte na to nejdůležitější – na lahodnou chuť bazalkového pesta a kvalitních těstovin.

Publikováno: 12. 07. 2024

Kategorie: jídlo a pití