Dokonalý roastbeef: Recept na šťavnatou delikatesu z trouby

Roastbeef Recept

Příprava masa: Hovězí maso vyndejte z lednice alespoň hodinu před pečením, aby získalo pokojovou teplotu.

Hovězí maso, ať už se chystáte na šťavnatý steak, pečenou roládu nebo voňavý guláš, si zaslouží vaši pozornost už před samotnou tepelnou úpravou. Základní pravidlo, které zaručí křehký a rovnoměrně propečený výsledek, zní: nechte maso před přípravou ohřát na pokojovou teplotu. Ideálně alespoň hodinu předtím, než s ním zamíříte k plotně nebo do trouby, ho vyndejte z lednice. Studené maso z lednice by totiž při prudkém kontaktu s teplem utrpělo teplotní šok. Vlákna by se prudce stahovala a zadržovala by v sobě drahocennou šťávu. Výsledkem by pak bylo tuhé a suché maso, i kdybyste se při jeho přípravě snažili sebevíc. Nepodceňujte proto zdánlivou maličkost a dopřejte hovězímu masu čas na aklimatizaci. Odwděčí se vám lahodnou chutí a křehkostí, která potěší vaše chuťové pohárky.

Očištění a osušení: Maso omyjte pod studenou vodou a důkladně osušte papírovými utěrkami.

Před samotnou úpravou masa je nezbytné ho zbavit nečistot a přebytečné vlhkosti. Maso opláchněte pod proudem studené vody a ujistěte se, že jste odstranili veškeré případné úlomky kostí nebo nečistoty z povrchu. Po opláchnutí maso důkladně osušte. Ideální jsou papírové utěrky, které výborně absorbují vlhkost. Důkladné osušení je důležité z několika důvodů. Především se tak zamezí zbytečnému ředění marinády nebo koření, které na maso budete následně nanášet. Suché maso se také lépe zatáhne při opékání a výsledkem bude lahodnější kůrčička.

Kořenění: Osušené maso ze všech stran osolte a opepřete. Nebojte se použít

Osušené maso ze všech stran osolte a opepřete. Nebojte se použít štědrou ruku, sůl a pepř dodají masu základní chuť a podtrhnou jeho přirozenou chuť. Pokud chcete experimentovat, můžete přidat i další koření, které máte rádi. Skvěle se hodí například sladká paprika, uzená paprika, chilli, drcený kmín, sušený česnek, tymián nebo rozmarýn. Koření můžete použít samostatně nebo si namíchat vlastní směs podle vaší chuti. Pamatujte, že koření je jako sůl v kuchyni – méně je někdy více. Začněte s menším množstvím a postupně přidávejte, dokud nedosáhnete požadované chuti.

Publikováno: 12. 06. 2024

Kategorie: vaření