Křupněte si s námi: Tajemství dokonalých crinklů

Crinkles

Oblíbené sušenky s vlnkami

Jsou jako malé, zasněžené kopečky, které se jen rozplývají na jazyku. Řeč je o sušenkách s vlnkami, které si získaly srdce mnoha gurmánů po celém světě. Tajemství jejich jedinečné textury se ukrývá v jednoduchém triku - těsto se před pečením obaluje v moučkovém cukru, který během pečení vytvoří na povrchu sušenek charakteristické prasklinky.

Výsledkem jsou křehké sušenky s jemně křupavou krustou a vláčným středem. Oblíbené jsou také pro svou variabilitu. Základní těsto se dá ochutit vanilkou, citronovou kůrou nebo kakaem. Fantazii se meze nekladou a tak se na internetu dají najít recepty s příchutí kávy, perníku nebo třeba i slané varianty se sýrem.

Historie a původ crinkles

Crinkles jsou lahodné, křehké sušenky s popraskaným povrchem, které se obvykle potahují moučkovým cukrem. Jejich původ sahá až do počátku 20. století, kdy se objevily v amerických kuchařkách. Přesný původ crinkles není zcela jasný, ale existuje několik teorií.

Jedna z teorií tvrdí, že crinkles vznikly jako variace na tradiční holandské sušenky zvané "krakelingen". Tyto sušenky se také vyznačují popraskaným povrchem, který se dosahuje ponořením těsta do vroucí vody před pečením.

Jiná teorie zase spojuje crinkles s populárními sušenkami zvanými "chocolate crackles", které se v Americe objevily ve 30. letech 20. století. Tyto sušenky se vyrábějí z podobného těsta jako crinkles, ale místo moučkového cukru se obalují v granulovaném cukru.

Ať už je jejich původ jakýkoli, crinkles si rychle získaly oblibu a staly se stálicí americké kuchyně. Dnes existuje nespočet variací na základní recept, od čokoládových crinkles přes arašídové máslové crinkles až po dýňové crinkles.

Bez ohledu na to, jakou variantu si vyberete, crinkles zaručeně potěší vaše chuťové pohárky a navodí vám příjemnou atmosféru.

Charakteristická chuť a textura

Křupavost sušenek je často tím, co nás na nich láká nejvíce. Ten uspokojivý zvuk a pocit, když se sušenka láme v ústech, je prostě návykový. Křupavost je dána především použitými surovinami a způsobem pečení. Často se používají kombinace různých druhů mouky, cukru a tuku, aby se dosáhlo té správné konzistence. Důležitá je také teplota a doba pečení.

Kromě křupavosti hraje u sušenek důležitou roli i textura. Některé sušenky jsou jemné a rozplývavé na jazyku, zatímco jiné jsou hrubší a drobivější. Záleží na preferencích každého z nás, jaký typ sušenky mu vyhovuje nejvíce. Textura sušenek je ovlivněna podobnými faktory jako křupavost, tedy složením a pečením. Například přidáním ořechů nebo čokoládových kousků do těsta získáme sušenku s bohatší texturou a křupanstvím.

Tajemství křupavosti a měkkosti

Křupavost sušenek, jako jsou ty s vráskami, závisí na mnoha faktorech. Důležitou roli hraje správný poměr surovin. Vysoký obsah cukru a tuku obvykle vede k křupavější sušence, zatímco vyšší podíl vajec a tekutin může přispět k měkčí textuře. Pečicí teplota a doba pečení jsou dalšími klíčovými faktory. Vyšší teplota a kratší doba pečení podpoří křupavost, zatímco nižší teplota a delší pečení povedou k měkčí sušence. Zajímavým prvkem u sušenek s vráskami je jejich specifická textura. Ta je dosažena rychlým zchlazením těsta před pečením, což zabrání nadměrnému roztažení a zachová charakteristické vrásky.

Křupavé, drobivé, s tou správnou sladkostí - crinkles jsou důkazem, že i v jednoduchosti se skrývá dokonalost.

Zdeněk Dvořák

Různé příchutě a variace

Svět crinkles a sušenek je plný lákavých chutí a variací, které uspokojí každou mlsnou touhu. Klasikou mezi crinkles jsou bezesporu čokoládové, které se rozplývají na jazyku. Pro milovníky oříšků jsou k dispozici varianty s vlašskými ořechy, mandlemi nebo lískovými oříšky, které dodají sušence křupavost a lahodnou chuť. V létě osvěží crinkles s citronovou nebo pomerančovou příchutí, které jsou ideální ke kávě nebo čaji. Pro ty, kteří preferují méně sladké varianty, jsou tu slané crinkles se sýrovou nebo bylinkovou příchutí. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, crinkles a sušenky jsou vždy skvělou volbou pro sladkou svačinku nebo dezert.

Vlastnost Crinkles Sušenky máslové
Textura Křupavé zvenku, měkké uvnitř Křupavé
Chuť Sladká, často s vanilkovou příchutí Máslová, sladká

Tipy a triky pro pečení

Při pečení crinkles a podobných druhů sušenek s vysokým obsahem cukru a tuku je klíčové správné zachlazení těsta. Před pečením ho nechte v lednici odpočinout alespoň 2 hodiny, ideálně však přes noc. Těsto tak ztuhne, lépe se s ním pracuje a sušenky si udrží svůj tvar. Pro dosažení dokonale prasklého povrchu crinkles obalte kuličky těsta před pečením v moučkovém cukru. Nezapomeňte však, že každý typ trouby peče jinak. Pečte sušenky raději kratší dobu a průběžně je kontrolujte. Hotové crinkles by měly být na povrchu popraskané a na dotek pevné, uvnitř však stále měkké a vláčné.

Crinkles jako sladká pochoutka

Crinkles jsou neodolatelné čokoládové sušenky, které si získaly srdce milovníků sladkého po celém světě. Jejich typickým znakem je popraskaný povrch, který jim dodává rustikální a zároveň elegantní vzhled. Tajemství jejich křehkosti a jedinečné textury se ukrývá v kombinaci moučkového cukru a drobenky. Crinkles se řadí mezi tzv. "drobenkové" sušenky, jejichž těsto se vyznačuje vysokým obsahem tuku a cukru. Díky tomu jsou krásně vláčné a doslova se rozplývají na jazyku. Příprava crinkles je překvapivě snadná, a proto jsou ideální volbou i pro začínající pekaře. Stačí smíchat všechny ingredience dohromady, vytvarovat kuličky a obalit je v moučkovém cukru. Během pečení cukr popraská a odhalí tmavé čokoládové těsto, čímž vznikne ten charakteristický vzhled. Crinkles jsou zkrátka neodolatelnou pochoutkou, která potěší malé i velké mlsouny.

Publikováno: 30. 12. 2024

Kategorie: vaření