Nadýchaná maková bábovka: Recepty pro neodolatelnou chuť
Klasická maková bábovka
Maková bábovka, to je synonymum pro české pečení. Vzpomínka na dětství, vůně babiček a útulných nedělních odpolední. Existuje snad někdo, kdo by odolal její vláčné konzistenci a lahodné chuti máku? Receptů na makovou bábovku je nespočet, každý rodinný poklad skrývá ten svůj "nejlepší". Základní ingredience ale zůstávají - hladká mouka, cukr, vejce, mléko, olej a samozřejmě mletý mák. Ten je srdcem celé bábovky a dodává jí nezaměnitelnou chuť.
Při výběru máku se vyplatí vsadit na kvalitu. Čerstvě namletý mák je sázkou na jistotu, ale i balený mák dokáže nadělat parádu. Důležité je, aby byl mák voňavý a nezapařený. Příprava těsta je snadná, stačí smíchat všechny ingredience dohromady a důkladně promíchat. Tajemství vláčné bábovky se ukrývá v poměru surovin a také v pečení. Bábovka by se neměla péct příliš dlouho, aby se nevysušila.
Ať už se rozhodnete pro klasický recept od babičky, nebo vyzkoušíte modernější variantu s tvarohem, čokoládou nebo ovocem, maková bábovka vás nikdy nezklame. Je to dezert, který potěší malé i velké a hodí se ke každé příležitosti.
Jednoduchý recept
Maková bábovka je stálicí českých kuchyní a není divu. Sladká vůně čerstvě upečené bábovky s mákem prostě k domovu patří. A co je nejlepší? Její příprava je až překvapivě jednoduchá. I když nejste zrovna ostřílení pekaři a pekařky, s tímto receptem hravě zvládnete upéct bábovku, která vám vykouzlí úsměv na tváři. Receptů na makovou bábovku existuje nespočet, ale my se dnes zaměříme na ten nejjednodušší, který zvládne opravdu každý. Budete potřebovat jen pár základních surovin, které běžně najdete ve spíži. Mouka, cukr, vejce, mléko, olej, prádopek a samozřejmě mletý mák – to je vše, co potřebujete k pečení.
Ingredience na makovou bábovku
Na tuhle dobrotu si připravte 250 g mletého máku, který seženete v každém obchodě. Pokud máte rádi výraznější chuť, zkuste mák spařit horkou vodou a nechat okapat. Dále budete potřebovat 200 g krupicového cukru, ale pokud máte raději sladší, klidně přidejte o trochu víc. Do těsta přijde 250 ml mléka, 4 vejce, špetka soli pro zvýraznění chuti a 250 g hladké mouky. Pro nadýchanou konzistenci přidejte 1 prášek do pečiva. A aby byla bábovka krásně vláčná, přilijte 100 ml rostlinného oleje. Na závěr si připravte máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy. Ať se vám bábovka povede!
Vlastnost | Maková bábovka |
---|---|
Chuť | Sladká, maková |
Textura | Vlhká, nadýchaná |
Oblíbenost | Vysoká |
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. V míse utřete změklé máslo s cukrem do pěny. Postupně zašlehejte vejce, každé po jednom. V jiné míse smíchejte mletý mák, polohrubou mouku a prášek do pečiva. Suché ingredience po částech přidávejte k mokré směsi a stěrkou opatrně vmíchejte do hladkého těsta. Nakonec vmíchejte mléko. Hotové těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě 50–60 minut, nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá. Upečenou bábovku nechte 10 minut chladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Vychladlou bábovku můžete pocukrovat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou.
Tipy pro dokonalou chuť
Pro dosažení nezapomenutelné chuti vaší makové bábovky se řiďte těmito tipy. Používejte kvalitní mletý mák, který má sytější chuť a aroma. Před smícháním s těstem ho spařte horkou vodou a nechte okapat, zbavíte ho tak případné hořkosti. Pro vláčnější konzistenci přidejte do těsta zakysanou smetanu nebo jogurt. Pokud máte rádi sladší bábovku, vmíchejte do těsta rozinky namočené v rumu. Bábovku pečte v dobře vymazané a vysypané formě, aby se nelepila. Před vyklopením z formy ji nechte krátce vychladnout. Pro ještě intenzivnější chuť můžete makovou bábovku po upečení potřít rozpuštěným máslem a posypat moučkovým cukrem s vanilkou. Experimentujte s různými recepty a najděte si ten svůj oblíbený, který si vaše rodina zamiluje.
Maková bábovka, to není jen tak obyčejný moučník. Je to vzpomínka na dětství, na vůni domova a na babičky, které ji s láskou pekly.
Božena Černá
Varianty makové bábovky
Maková bábovka, to je klasika, která nikdy neomrzí. Ale co takhle zkusit něco trochu jiného? Možností, jak si makovou bábovku ozvláštnit, je nespočet. Můžete experimentovat s různými druhy máku, přidat do těsta tvaroh, ovoce nebo čokoládu. Skvěle chutná i varianta s povidly nebo ořechy. Pro ty, kteří se nebojí experimentovat, je tu možnost nahradit část mouky mletými ořechy nebo kokosem. Bábovka tak získá zajímavější texturu a chuť. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, nezapomeňte na poctivou dávku citronové kůry, která bábovce dodá svěží aroma.
Pro milovníky vláčných dezertů je ideální varianta s přidáním jogurtu nebo zakysané smetany do těsta. Bábovka bude krásně nadýchaná a vláčná i několik dní. Pokud chcete bábovku ozvláštnit i vizuálně, můžete těsto před pečením rozdělit na dvě části a do jedné přidat kakao. Pak stačí obě těsta střídavě nalévat do formy a vytvořit tak mramorový efekt. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, maková bábovka vás zaručeně nezklame.
Maková bábovka s polevou
Maková bábovka je v českých domácnostech stálicí a její vůně k nim neodmyslitelně patří. Existuje nespočet receptů, které se dědí z generace na generaci a každá rodina má tu svou "nejlepší" variantu. Základem je vždy kvalitní mletý mák, hrubá mouka a vejce. Pro vláčnost se přidává olej nebo máslo a pro sladkost cukr.
Chuť makové bábovky se dá ozvláštnit přidáním citronové nebo pomerančové kůry, rumu, rozinek či mandlí. Pro ty, kteří se nebojí experimentovat, existují i varianty s tvarohem, čokoládou nebo ovocem.
Poleva na makové bábovce je kapitolou sama pro sebe. Někdo preferuje jednoduchou citronovou polevu, jiný nedá dopustit na čokoládovou. Polevu je možné i obměňovat a použít například polevu z bílé čokolády, kávovou nebo oříškovou.
Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, maková bábovka s polevou je vždy skvělou volbou ke kávě, čaji nebo jen tak na chuť.
Uskladnění a servírování
Maková bábovka chutná nejlépe čerstvá, ale bez problému ji můžete skladovat i několik dní. Pro zachování vláčnosti a chuti ji nechte zcela vychladnout a poté ji zabalte do potravinové fólie nebo uložte do uzavíratelné nádoby. Takto skladovaná bábovka vydrží při pokojové teplotě 2–3 dny. Pokud ji chcete uchovat déle, můžete ji zmrazit. Před zamrazením ji nakrájejte na jednotlivé porce a zabalte každou zvlášť do fólie. Zmrazenou bábovku nechte rozmrazit při pokojové teplotě. Před podáváním ji můžete lehce ohřát v troubě, získá tak zpět svou vláčnost. Maková bábovka se tradičně podává ke kávě nebo čaji, ale skvěle chutná i s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou nebo ovocným kompotem.
Publikováno: 13. 07. 2024
Kategorie: jídlo a pití