Císařský trhanec: Tradiční český dezert, který si zamilujete

Císařský Trhanec

Co je císařský trhanec?

Císařský trhanec patří k těm nejlepším sladkým dobrotám, co znám. Je to vlastně takové nadýchané těsto, které se po upečení roztrhá na kousky - proto ten název trhanec. Když jsem byl malý, babička ho dělávala každou neděli. Nejdřív nechala těsto pěkně vykynout, pak ho roztrhala a upekla do zlatova. Nakonec přidala máslo, pocukrovala a smíchala s tvarohem.

Tahle dobrota má kořeny ještě z dob, kdy jsme byli součástí Rakouska-Uherska. Říká se, že ho měl v oblibě samotný císař - však se mu proto říká císařský. U nás doma ho děláme pořád stejně jako dřív. Servírujeme ho ještě teplý, posypaný moučkovým cukrem, a aby to bylo opravdu jak má být, přidáváme k němu kompot nebo kopec šlehačky. Je to prostě klasika, která nikdy neomrzí.

Historie a původ názvu

Císařský trhanec, tahle úžasná sladká dobrota, kterou poznáte podle křupavého povrchu a měkoučkého středu, patří k našim nejoblíbenějším moučníkům už po generace. Nikdo vlastně přesně neví, odkud se k nám dostal. Jméno dostal podle toho, jak se při přípravě těsto trhá na kousky, které pak v troubě získají nádherně zlatavou barvu. A proč zrovna císařský? Povídá se, že ho měl v oblibě sám císař František Josef I., ale kdo ví, jestli je to pravda. Každopádně si tenhle báječný moučník své místo v české kuchyni určitě zaslouží. Když se u nás doma peče, ta vůně mě vždycky vrátí do dětství, kdy ho babička dělávala každou neděli. Dodnes si vybavuju, jak jsme se nemohli dočkat, až bude hotový.

Ať už je léto, nebo zima, na talíři s trhancem vždycky zavládne pohoda domova.

Radomír Dvořáček

Tradiční suroviny a jednoduchost

Císařský trhanec patří mezi naše nejoblíbenější moučníky a není divu - jeho příprava je tak jednoduchá, že ho zvládne každý. Stačí pár běžných surovin z kuchyně: trocha hladké mouky, čerstvá vejce, mléko a špetka soli. Žádné velké čarování to není, prostě jen smícháte vše dohromady a necháte těsto chvilku odpočinout. Na rozpáleném másle pak vzniká ta pravá dobrota - nadýchané kousky těsta se krásně zatáhnou do zlatava. Někdo sype trhanec jen cukrem a skořicí, jiný ho rád přelije domácími povidly nebo ozdobí sezonním ovocem. Ať už si ho připravíte jakkoli, vždycky vám připomene ty nejhezčí chvíle u babičky v kuchyni. Je to zkrátka klasika, která nikdy nezklame.

Různé obměny receptu

Císařský trhanec je u nás doma velká klasika a každý ho dělá trošku jinak. Můžete vzít obyčejné kynuté těsto, ale když do něj přidáte tvaroh, bude krásně nadýchaný a jemný. Kdo má rád sladké, určitě ocení rumové rozinky v těstě - to je teprve pochoutka! A jestli máte rádi ovoce, zkuste do trhance přidat čerstvé jahody, borůvky nebo maliny. Při pečení v troubě si můžete vyhrát s polevou podle chuti - skvělá je třeba máslovocukrová s kakaem, skořicí nebo nasekanými oříšky. S tímhle dezertem se dá kouzlit donekonečna a pokaždé může chutnat úplně jinak. Prostě si ho upravte přesně podle svého gusta!

Servírování a vhodné příležitosti

Císařský trhanec, to je taková sladká klasika, co si prostě zamilujete. Někdo ho zná od babičky, jiný z vyhlášené cukrárny, ale výsledek je vždycky stejný - úsměv na tváři. Podává se většinou ještě zatepla, krásně pocukrovaný, a nejlíp chutná s domácími povidly nebo šťavnatým ovocem. A víte, kdy si ho nejvíc užijete? Tenhle nadýchaný zázrak se perfektně hodí jako sladká tečka po nedělním obědě, ale stejně dobře si na něm pochutnáte k večeři nebo třeba o víkendovém ránu. Je to prostě takové rodinné mazlení na talíři, které potěší v každou denní dobu. A je úplně jedno, jestli půjdete cestou osvědčeného receptu nebo si ho malinko vyšperkujete podle sebe - císařský trhanec vás nikdy nezradí.

Oblíbenost napříč generacemi

Císařský trhanec patří mezi ty kouzelné české dezerty, které si každý z nás pamatuje z dětství. Starší generace při jeho vůni zavzpomíná na kuchyni svých babiček a maminek, kde se pravidelně objevoval na nedělním stole. Protože se dá připravit z běžných surovin, které měla každá hospodyňka po ruce, stal se oblíbeným i v časech, kdy nebylo všeho dostatek. Dnešní mladí si ho zamilovali pro jeho všestrannost a schopnost zasytit i větší hlad. Děti se zase nemohou nabažit jeho nadýchané struktury a příjemně sladké chuti. V době, kdy se na nás valí moderní dezerty ze všech stran, zůstává císařský trhanec důkazem, že kvalitní česká klasika nikdy nevyjde z módy. Jeho kouzlo spočívá v dokonalém spojení nostalgických vzpomínek, snadné přípravy a báječné chuti, která si získá srdce každého mlsouna.

Srovnání: Císařský trhanec vs. Vdolky
Vlastnost Císařský trhanec Vdolky
Forma Na kusy natrhané těsto Kulaté knedlíčky
Teplota podávání Teplý Teplý
Obvyklá příloha Tvaroh, povařené ovoce Povidla, mák, ovoce

Císařský trhanec v literatuře a filmu?

Císařský trhanec, to je takové milé jídlo z našich kuchyní, které sice nenajdete na každém rohu jako třeba svíčkovou nebo knedlíky, ale má svoje kouzlo. V knihách a filmech se s ním setkáme jen občas, spíš jako s něčím, co připomíná teplo domova. Když si vzpomenu, jak se objevil v tom starém románu, hned se mi vybaví, jak hlavní postava vzpomínala na své dětství u babičky. A v jednom českém filmu zase krásně ukázal, že i jednoduchá domácí kuchyně má své kouzlo. Možná není císařský trhanec hvězdou českého umění, ale když už se někde mihne, vždycky přinese takový ten hřejivý pocit domácího krbu a rodinných tradic.

Tipy a triky pro přípravu

Když chcete připravit opravdu báječný císařský trhanec, musíte si dát záležet na přípravě těsta. Pořádně ho propracujte, ať je krásně vláčné - zabere to asi deset minut, ale výsledek stojí za to. Těsto pak nechte vykynout a potom ho natrháte na menší kousky. Ty ještě chvilku nechte odpočinout. Pravý císařský trhanec se dělá na sádle, které mu dává tu správnou chuť, ale klidně můžete použít i přepuštěné máslo, pokud nechcete tolik tuku. Jakmile jsou kousky dozlatova usmažené, hned je obalte v cukru s vanilkou. Podávejte je ještě teplé, nejlíp chutnají s povidly a kopečkem zakysané smetany.

Publikováno: 08. 10. 2025

Kategorie: jídlo