Dokonalá quesadilla: Tipy a triky pro křupavou pochoutku
Co je quesadilla?
Quesadilla je mexické jídlo, které si snadno zamilujete. Jedná se o jednoduchý, ale lahodný pokrm, jehož základem je tortilla plněná sýrem a dalšími ingrediencemi dle vaší chuti. Tortilla se pak přeloží napůl a opeče se na pánvi dozlatova a dokřupava. Výsledkem je křupavá a šťavnatá pochoutka, která zasytí a potěší vaše chuťové pohárky.
Základem quesadilly je sýr, který se při zahřátí krásně rozteče a dodá pokrmu neodolatelnou chuť. Nejčastěji se používá sýr typu Cheddar, Monterey Jack nebo Oaxaca, ale fantazii se meze nekladou a vyzkoušet můžete i jiné druhy sýra. Kromě sýra se do quesadilly přidávají různé další ingredience, jako je například kuřecí maso, hovězí maso, vepřové maso, fazole, kukuřice, zelenina nebo avokádo.
Quesadilla je velmi variabilní jídlo a můžete si ji připravit přesně podle své chuti. Skvěle se hodí jako rychlý oběd, večeře nebo svačina. Můžete si ji vychutnat samotnou nebo s různými dipy, jako je salsa, guacamole nebo zakysaná smetana.
Ingredience na quesadillu
Na tuhle dobrotu budete potřebovat:
Tortilly: Základem jsou samozřejmě tortilly. Použít můžete kukuřičné nebo pšeničné, záleží na vaší chuti. Na jednu quesadillu vám bude stačit jedna tortilla, kterou rozříznete na půl.
Sýr: Bez sýra by to nebyla quesadilla! Nejlepší je čedar, který se krásně rozteče, ale použít můžete i mozzarellu, goudu nebo jiný sýr, který máte rádi.
Další ingredience: Fantazii se meze nekladou! Do quesadilly můžete přidat kuřecí maso, mleté hovězí, fazole, kukuřici, papriky, cibuli, rajčata… zkrátka cokoliv, na co máte chuť.
Koření: Pro mexickou chuť nezapomeňte na koření! Skvěle se hodí mletý kmín, chilli, paprika, oregano nebo římský kmín.
Tuk na smažení: Na opečení quesadilly budete potřebovat trochu oleje nebo másla.
Postup přípravy
Tortillu si dáme na suchou, rozehřátou pánev. Na polovinu tortilly rozložíme strouhaný sýr, podle chuti osolíme, opepříme a přidáme další ingredience dle vlastního výběru, například nakrájenou zeleninu, fazole, kukuřici nebo maso. Přiklopíme druhou polovinou tortilly a opékáme z obou stran dozlatova a dokud se sýr nerozpustí. Hotovou quesadillu rozkrojíme na čtvrtiny a můžeme podávat.
Tipy pro dokonalou quesadillu
Quesadilla, to je vlastně takový mexický toast, ale s grácií a spoustou chutí! Aby se vám ale povedla na jedničku a chutnala jako od profíků z pouličního stánku v Mexiku, máme pro vás pár tipů.
Základem je správná tortilla. Zapomeňte na ty přesušené placky ze supermarketu a najděte si v obchodě s mexickými specialitami ty opravdové, kukuřičné tortilly. Jsou menší, ale zato plné chuti a při ohřívání krásně změknou a netrhají se.
Sýr, to je další důležitá ingredience. Zapomeňte na eidam a goudu, sáhněte po čedaru, mozzarelle nebo třeba po mexickém sýru Oaxaca, který se při roztavení krásně táhne.
Nebojte se experimentovat s náplněmi! Klasikou je kuřecí maso s fazolemi a kukuřicí, ale fantazii se meze nekladou. Co třeba zkusit hovězí maso s paprikou a cibulí, vepřové maso s ananasem, nebo vegetariánskou variantu se špenátem a žampiony?
Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv náplň, nezapomeňte ji před plněním do tortilly trochu orestovat na pánvi. Získá tak na chuti a tortillu zbytečně nerozmáčí.
A jak quesadillu správně ohřát? Nejlepší je suchá pánev na středním plameni. Tortillu stačí opéct z obou stran dozlatova a dokud se sýr uvnitř nerozpustí. Pozor, ať ji nepřepálíte!
A nakonec to nejlepší – servírování! Quesadillu můžete rozkrájet na trojúhelníčky a podávat s guacamole, salsou, zakysanou smetanou nebo třeba s fazolemi a rýží.
Varianty quesadilly
Quesadilla, to je taková dobrota z mexické kuchyně, která si získala srdce (a žaludky!) lidí po celém světě. Základ je jednoduchý: tortilla a sýr. Ale co dál? Fantazii se meze nekladou!
Klasiku představuje quesadilla s kuřecím masem. Ochucené třeba římským kmínem a chilli, doplněné o papriku a cibuli, to je prostě pecka! Vegetariáni ale nezoufejte! Skvělá je i varianta se zeleninou. Cuketa, paprika, kukuřice, žampiony, špenát… Možností je nespočet. A co teprve quesadilla plněná fazolemi a sýrem? Skvělá volba pro rychlý oběd nebo večeři.
Pro ty, co mají rádi ostřejší jídla, je tu quesadilla s chilli con carne. Pořád málo? Přidejte jalapeňos! A pokud máte chuť na něco opravdu speciálního, zkuste quesadillu s krevetami a ananasem. Exotická kombinace, která vás dostane!
Nezapomeňte ani na dipy! Guacamole, salsa, zakysaná smetana… Možností, jak si quesadillu ještě vylepšit, je nekonečně mnoho.
Nutriční hodnoty
Quesadilla, mexická pochoutka z tortilly a sýra, je sice lákavě chutná, ale jak je to s jejími nutričními hodnotami? To záleží především na ingrediencích a jejich množství.
Základní quesadilla z jedné tortilly a sýra cheddar obsahuje přibližně 300-400 kalorií. Z toho tvoří sacharidy zhruba 30-40 gramů, tuky 15-25 gramů a bílkoviny 10-15 gramů.
Pamatujte, že přidáním dalších ingrediencí, jako je maso, další sýr, zakysaná smetana nebo guacamole, se kalorická hodnota a obsah tuků a sacharidů navyšuje.
Naopak, volbou celozrnné tortilly, libového masa jako je kuřecí nebo krůtí a přidáním zeleniny jako jsou rajčata, paprika, cibule nebo fazole, můžete nutriční hodnoty quesadilly vylepšit.
Nezapomínejte na pestrost a vyváženost vašeho jídelníčku. Quesadilla si klidně dopřejte, ale s mírou a v rámci zdravého životního stylu.
Dobrou chuť!
Ať už se rozhodnete pro klasickou quesadillu se sýrem a tortillou, nebo ji obohatíte o další mexické dobroty, věřím, že si na ní skvěle pochutnáte. Experimentujte s různými druhy sýrů, přidejte fazole, kukuřici, maso nebo zeleninu a vytvořte si tak quesadillu přesně podle své chuti. Nezapomeňte na pořádnou porci guacamole, zakysané smetany a salsy, které dodají vašemu mexickému hodování tu správnou šťávu. Tak dobrou chuť a ať vám chutná!
Publikováno: 25. 06. 2024
Kategorie: jídlo a pití