Kremrole: Tajemství dokonalého křupavého těsta a lahodné náplně.
Kremrole: Chuť dětství
Křupavé zvenku, sametově hebké uvnitř s lahodným krémem, který se rozplývá na jazyku. Kremrole, tyhle sladké trubičky plněné lahodným krémem, v nás vyvolávají nostalgické vzpomínky na dětství. Kdo by si nepamatoval na vůni vanilky linoucí se z kuchyně, když je babička pekla? Nebo na to nadšení, když jsme je konečně mohli ochutnat, s pusou od ucha k uchu a s krémem až na nose?
Kremrole jsou zkrátka stálicí na českém stole. Ať už si je vychutnáváme k odpolední kávě, jako sladkou tečku po nedělním obědě nebo jen tak pro radost, vždycky nám zvednou náladu. Tajemství jejich neodolatelnosti tkví v jednoduchosti. Kvalitní mouka, máslo, vejce a cukr – to jsou základní ingredience, ze kterých se tvoří křehké těsto. Po upečení se trubičky naplní nadýchaným krémem, který jim dodává tu pravou lahodu.
Ať už si je koupíte v cukrárně, v obchodě nebo si je upečete doma podle rodinného receptu, kremrole vám zaručeně zpříjemní den.
Tradiční receptura a suroviny
Křupavé těsto a nadýchaná vanilková náplň, to je kombinace, která dělá z kremrolí neodolatelnou klasiku. Tajemství té pravé chuti se ale neskrývá jen v pečlivém dodržení tradiční receptury, ale také ve výběru kvalitních surovin. Mouka, vejce, máslo, cukr a vanilka, to jsou základní stavební kameny, ze kterých se kremrole rodí. A právě kvalita těchto surovin má zásadní vliv na výslednou chuť. Zatímco dříve hospodyně spoléhaly na suroviny z vlastních zdrojů, dnes máme na výběr z nepřeberného množství produktů v obchodech. Při výběru mouky se vyplatí sáhnout po hladké mouce vysoké pekařské kvality, která zaručí křehkost těsta. Vejce by měla být čerstvá a pocházet nejlépe z volného chovu, dodají těstu krásnou barvu a vláčnost. Máslo volíme pravé, s vysokým obsahem tuku, jehož chuť je pro krémrolky nezaměnitelná. Cukr krystal je sázkou na jistotu, ale pro jemnější chuť můžeme zvolit i cukr moučkový. A konečně vanilka, královna koření, která dodá krému tu pravou sladkou vůni. Použít můžeme vanilkový cukr, vanilkový extrakt nebo pro intenzivnější chuť i pravou vanilku.
Vlastnost | Kremrole |
---|---|
Typ | Pečivo |
Chuť | Sladká |
Variace na téma kremrole
Krémová náplň, křupavé těsto a jemný poprašek moučkového cukru – to je trojice, která evokuje vzpomínky na dětství a sladké odměny. Kremrole, stálice cukrářských pultů i domácích oslav, nabízí nekonečné množství variací.
Tradiční receptura s vanilkovým krémem a tenkým lístkovým těstem je sice sázkou na jistotu, ale proč neexperimentovat? Vyměňte klasický vanilkový krém za svěží citronový, osvěžující malinový nebo lahodný čokoládový. Pro nádech exotiky zkuste krém z kokosu nebo manga. A co teprve slaný karamel? Možnosti jsou nekonečné! Stejně tak si můžete pohrát s těstem. Místo lístkového vyzkoušejte křehké, listové těsto obohaťte o kakao nebo do něj zapracujte mleté ořechy.
Nebojte se experimentovat ani s konečnou úpravou. Klasický moučkový cukr můžete nahradit čokoládovou polevou, posypat nasekanými ořechy, ovocem nebo jedlými květy. Fantazii se meze nekladou! Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, nezapomeňte na kvalitní suroviny. Čerstvá vejce, máslo s vysokým obsahem tuku a pravá vanilka jsou zárukou dokonalého chuťového zážitku.
Tipy pro přípravu křupavých kremrolí
Křupavé a nadýchané kremrole, kdo by jim odolal? Tajemství tkví nejen v dobře připraveném těstě, ale i v pár osvědčených tipech. Před samotným pečením nechte těsto alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Studené těsto se lépe tvaruje a neroztéká se tolik na plechu. Pro dosažení maximální křupavosti potřete těsto rozšlehaným vajíčkem těsně před vložením do trouby. A jak na dokonalé trubičky? Použijte kovové formičky na kremrole, které po vytažení z trouby stáhněte z horkého pečiva. Pokud nemáte formičky, z těsta můžete vytvořit tenké proužky a ty pak po upečení namotat na trubičku od alobalu. Nezapomeňte, že trouba musí být správně vyhřátá, jinak se vám kremrole nepropečou a zůstanou uvnitř syrové. A na závěr, krém plňte do kremrolí až těsně před podáváním, aby nezvlhly a zůstaly krásně křupavé.
Kde ochutnat ty nejlepší kremrole?
Krémová náplň, křupavé těsto a lehký poprašek cukru – to je trojice, která dělá z kremrole královnu českých cukráren. Ale kde ochutnat ty nejlepší? Není nad to, zeptat se místních! V každé čtvrti se najde podnik, kam se s láskou vrací mlsné jazýčky. Hledáte-li tradiční chuť, zamiřte do starších pekařství s historií. Právě tam se často ukrývají recepty předávané po generace. Nebojte se experimentovat a ochutnat i moderní variace s vanilkovým luskem, citronovou kůrou nebo ovocem. Skvělým tipem jsou farmářské trhy, kde se prezentují malí cukráři s originálními recepturami. Ať už dáváte přednost klasice nebo hledáte netradiční chutě, nezapomeňte, že u kremrole je nejdůležitější čerstvost. Ideální je vychutnat si ji přímo na místě s šálkem dobré kávy.
Kremrole ve světě: Francouzské cannoli
Krémové rohlíčky, ty sladké symboly české kuchyně, mají své příbuzné po celém světě. Ačkoliv se liší názvem, tvarem i přesnou recepturou, jedno je spojuje – křupavé těsto a lahodný krém. Ve Francii narazíme na delikatesu s názvem cannoli, která krémové rohlíčky nápadně připomíná. Cannoli pocházejí ze Sicílie, ale ve Francii si získaly značnou popularitu. Zatímco české krémové rohlíčky se tvarují do podkovy, cannoli se plní do trubiček z křupavého smaženého těsta. Náplň do cannoli se liší region od regionu, ale často se setkáme s ricottou, cukrem a kandovaným ovocem. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že české krémové rohlíčky a francouzská cannoli jsou si na hony vzdálené, obě tyto pochoutky dokazují, že kombinace křupavého těsta a lahodné krémové náplně je zkrátka sázkou na jistotu.
Zajímavosti o kremrolích
Kremrole, ty lahodné trubičky plné nadýchaného krému, skrývají mnohá tajemství. Věděli jste například, že původně pochází z Rakouska, kde se jim říká Schaumrollen? Do Čech se dostaly pravděpodobně v 19. století a rychle si získaly oblibu. Zajímavostí je, že se kremrole dříve pekly na otevřeném ohni, a to na kovových trubičkách zvaných „trubičky na kremrole“. Ty se nahřívaly nad plamenem a těsto se na ně navíjelo. Dnes už se naštěstí používají spíše elektrické pečící formy.
A co ten neodolatelný krém uvnitř? Ten se tradičně připravuje z másla, cukru a vajec, ale existuje nespočet variací. Někteří přidávají do krému vanilku, rum, citronovou kůru nebo kakao. Fantazii se meze nekladou! Ať už máte rádi klasiku, nebo experimentujete s příchutěmi, jedno je jisté – kremrole jsou zkrátka neodolatelnou pochoutkou, která potěší malé i velké.
Publikováno: 19. 11. 2024
Kategorie: jídlo a pití