Rautis: Tajemství pražské hantýrky na vašem talíři

Rautis

Co jsou rautis?

Rautis jsou tradiční české ozdoby z foukaných perlí, které se vyrábějí v Jizerských horách už od 18. století. Vznikají navlékáním drobných skleněných korálků na drátky a jejich tvarováním do různých podob, jako jsou květiny, ovoce, zvířátka nebo geometrické tvary. Tyto ozdoby se používají k dekoraci vánočních stromků, ale i jako celoroční dekorace interiérů.

Výroba rautis je náročná ruční práce, která vyžaduje zručnost, trpělivost a cit pro detail. Tradičně se s ní začínalo už v dětství a řemeslo se dědilo z generace na generaci. Dnes se výrobou rautis zabývá jen několik málo firem a dílen, které se snaží zachovat tuto unikátní tradici. Rautis se staly vyhledávaným artiklem mezi sběrateli a milovníky tradičních českých řemesel.

Typy rautis v Česku

Rautis je tradiční česká vánoční dekorace s dlouhou historií, sahající až do 19. století. V průběhu let se vyvinulo mnoho typů rautis, z nichž každý má svůj vlastní jedinečný design a symboliku. Mezi nejznámější patří hvězdy, andělé, zvonečky a různé figurky zvířat. Hvězdy symbolizují Betlémskou hvězdu a jsou obvykle umístěny na vrcholu vánočního stromečku. Andělé představují nebeské posly a přinášejí do domovů radost a pokoj. Zvonečky oznamují příchod Ježíška a symbolizují radost a veselí. Figurky zvířátek, jako jsou ovečky, oslíci a velbloudi, připomínají scénu narození Ježíše v Betlémě. Kromě těchto klasických tvarů se dnes vyrábí i modernější varianty rautis, jako jsou sněhové vločky, srdíčka nebo vánoční stromečky.

Oblíbená jídla v rautis

Rautis je rájem pro milovníky tradiční české kuchyně. Mezi nejoblíbenější jídla patří svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem, která je symbolem české gastronomie. Jemné hovězí maso se rozplývá na jazyku a lahodná omáčka s dokonale prokvašeným knedlíkem uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky. Dalším favoritem je vepřo-knedlo-zelo, vydatné jídlo, které zahřeje na duši i na těle. Kombinace šťavnatého vepřového masa, nadýchaných knedlíků a sladkokyselého zelí je prostě neodolatelná. A pokud máte chuť na něco lehčího, zkuste smažený sýr s bramborovou kaší, klasiku, která nikdy nezklame. Chutný sýr obalený v křupavé strouhance a podávaný s nadýchanou bramborovou kaší je sázkou na jistotu.

Nápoje k jídlu

Výběr správného nápoje k jídlu dokáže pozvednout gastronomický zážitek na úplně novou úroveň. Zatímco někteří nedají dopustit na klasiku v podobě vody či piva, jiní rádi experimentují s vínem, ciderem nebo domácí limonádou.

K lehčím jídlům, jako jsou saláty, těstoviny s jemnou omáčkou nebo ryby, se skvěle hodí bílé víno, například Sauvignon Blanc nebo Ryzlink rýnský. Svou svěžestí a ovocnými tóny krásně doplní chuť pokrmu. Pokud dáváte přednost pivu, sáhněte po lehkém ležáku.

K těžším masitým jídlům, jako je hovězí steak nebo pečená kachna, se naopak hodí vína červená, například Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Jejich plná chuť a taniny skvěle vyváží sytost masa. Z piva zvolte raději polotmavý ležák nebo tmavé pivo.

Dezert si nejlépe vychutnáte se sladkým vínem, například s portským nebo s ledovým vínem. Pokud dáváte přednost nealkoholickým nápojům, zvolte ovocný džus nebo domácí limonádu.

Ceny a dostupnost

Aktuálně se ceny produktů liší v závislosti na prodejci a konfiguraci. Doporučujeme sledovat webové stránky výrobce a oficiálních prodejců pro nejaktuálnější informace o cenách. Prodej je obvykle zahájen několik týdnů po oficiálním představení produktu. Dostupnost se může v různých regionech lišit, proto je vhodné ověřit si dostupnost u lokálních prodejců.

Etiketa v rautis

V rautis, stejně jako v běžném životě, platí určitá pravidla slušného chování. Dodržováním etikety přispíváme k příjemné atmosféře a plynulosti hry. Před vstupem do herny se seznamte s pravidly a sázkami. Hlasitý hovor, mobilní telefonování a jiné rušivé chování patří mimo hrací stoly. Při hře se chovejte ohleduplně k ostatním hráčům a krupiérovi. Zachovejte klid a vyvarujte se nevhodných emocí, ať už vyhráváte nebo prohráváte. Tip pro krupiéra je projevem uznání za jeho práci a je obvykle vítán. Pamatujte, že hra v rautis by měla být především zábavou.

Tipy pro návštěvu rautis

Rautis jsou fascinující svět sám pro sebe, ale abyste si jejich návštěvu užili co nejvíce, pár tipů se vždycky hodí. Naplánujte si návštěvu s dostatečným předstihem, ať už se chystáte na prohlídku muzea nebo některé z dílen. Místa bývají rychle obsazená, obzvlášť v sezóně. Nezapomeňte si vzít s sebou hotovost, ne všude akceptují platební karty. A co se oblečení týče, volte pohodlnost. Prohlídky zahrnují i prostory s různou teplotou a vlhkostí, takže se oblékněte vrstvěně. Ať už se rozhodnete pro komentovanou prohlídku s průvodcem nebo se do tajů výroby rautis ponoříte sami, připravte se na pastvu pro oči. Barevné kombinace, jemné detaily a zručnost sklářů vás ohromí. Nezapomeňte si proto fotoaparát, ať si tu krásu můžete odnést i domů.

Publikováno: 23. 06. 2024

Kategorie: jídlo a pití