Ruské vejce: Klasika, která nikdy neomrzí
Historie ruského vejce
Ruské vejce, tato studená pochoutka, je v Česku stálicí už po generace. Málokdo ale tuší, že jeho původ s Ruskem vlastně vůbec nesouvisí. Ruské vejce, jak ho známe dnes, je s největší pravděpodobností dílem skandinávských kuchařů a do Ruska se dostalo až později. V carském Rusku se těšila velké oblibě varianta s kaviárem a humrem, servírovaná na bohatě zdobených stolech. Do Československa se tato pochoutka dostala pravděpodobně ve 20. století a rychle si získala oblibu jako dostupnější varianta s majonézou, zeleninou a vejci natvrdo. Ať už je jeho původ jakýkoli, jedno je jisté: ruské vejce si své místo na českých stolech drží dodnes a patří mezi nejoblíbenější tradiční pokrmy s vejci a majonézou.
Ingredience pro klasický recept
Pro přípravu tradičního ruského vejce, pokrmu s vajíčky a majonézou, budete potřebovat několik základních ingrediencí. Začněte s 6 vejci uvařenými natvrdo, oloupanými a vychlazenými. Dále si připravte 1/2 šálku kvalitní majonézy, která dodá pokrmu charakteristickou chuť a krémovou texturu. Pro obohacení chuti přidejte 2 lžíce jemně nasekané cibule, která dodá ruskému vejci příjemnou štiplavost. Nezapomeňte také na sůl a pepř, kterými dochutíte náplň dle vaší preference. Pro dekoraci a osvěžení chuti použijte čerstvou petrželku, kopr nebo pažitku.
Variace a obměny
Ruské vejce, tato studená pochoutka, která se stala synonymem pro oslavy a sváteční stoly, má ve skutečnosti mnoho tváří. Základní recept s vejci, majonézou, hořčicí a zeleninou otevírá dveře k nekonečným variacím a obměnám. Milovníci masa si mohou pochutnat na verzi s přidáním šunky, kuřecího masa nebo hovězího jazyka. Vegetariáni zase ocení variantu s avokádem, tofu nebo cizrnou. Kreativitě se meze nekladou a tak se do ruského vejce s oblibou přidávají i další ingredience jako kapary, nakládaná zelenina, bylinky nebo různé druhy sýrů. Ať už se rozhodnete pro klasickou verzi nebo pro modernější variaci, ruské vejce vždy potěší vaše chuťové pohárky a dodá slavnostní atmosféru každému stolu.
Ruské vejce, studená vzpomínka na carský přepych, která i v dobách největší nouze dokáže vykouzlit úsměv na tváři.
Jaromír Dvořák
Tipy pro přípravu
Ruská vejce, tradiční ruský pokrm s vejci a majonézou, si snadno připravíte i doma. Pro dosažení nejlepších výsledků je důležité věnovat pozornost detailům. Vařte vejce natvrdo, aby se žloutek nerozpadal. Po uvaření je ihned zchlaďte ve studené vodě, usnadníte si tak loupání. Majonézu si můžete připravit doma, získáte tak plnou kontrolu nad její chutí a konzistencí. Pokud se rozhodnete pro kupovanou majonézu, vybírejte kvalitní a s vysokým obsahem vajec. Nezapomeňte na dochucení. Sůl, pepř a hořčice dodají ruským vejcím výraznější chuť. Pro osvěžení můžete přidat i nadrobno nakrájenou cibuli nebo kyselé okurky.
Servírování a dekorace
Ruská vejce se nejčastěji podávají studená, usazená na lístcích salátu a dozdobená snítkou čerstvé petrželky. Pro slavnostnější vzhled je možné je ozdobit i plátky ředkviček, rajčátek, oliv či kapary. Ruská vejce se skvěle hodí jako chuťovka k pivu nebo vínu, ale i jako lehký předkrm.
Tradiční ruské pokrmy s vejci a majonézou, jako je například salát Olivier (známý také jako "ruský bramborový salát"), se obvykle servírují ve větší míse a zdobí se čerstvými bylinkami, případně i další zeleninou použitou v receptu. Tyto pokrmy jsou sytější a hodí se spíše jako hlavní chod, ať už samostatně nebo s pečivem.
Ať už se rozhodnete pro servírování ruských vajec či jiných ruských specialit s vejci a majonézou, nezapomeňte na kvalitní majonézu, která je pro chuť pokrmu klíčová.
Zajímavosti a fakta
Ruské vejce, tato studená pochoutka, skrývá více tajemství, než by se na první pohled mohlo zdát. Věděli jste například, že s Ruskem jako takovým nemá nic společného? Jeho původ sahá do 19. století, kdy ho s největší pravděpodobností vytvořil šéfkuchař Lucien Olivier v Moskvě. Tehdy se ovšem jednalo o mnohem luxusnější variantu s kaviárem a lanýži. V průběhu let se recept zjednodušil a rozšířil do celého světa, kde si získal oblibu pod názvem „ruský salát“.
Vlastnost | Ruské vejce |
---|---|
Původ | Rusko (podle některých zdrojů) |
Hlavní ingredience | Vejce natvrdo, majonéza |
Příprava | Středně náročná |
Teplota podávání | Studené |
Ačkoliv se ruské vejce stalo symbolem Vánoc a Velikonoc v Česku, v Rusku ho pod tímto názvem nenajdete. Místní ho znají spíše jako „Olivierův salát“ a považují ho za tradiční sváteční jídlo. Zajímavostí je, že majonéza, bez které si dnes ruské vejce nedokážeme představit, se v Rusku objevila až na počátku 20. století. Do té doby se salát připravoval s olejem a octem.
Ruské vejce ve světě
Ruské vejce, tato studená pochoutka z vajec a majonézy, si získala oblibu po celém světě. Ačkoliv název napovídá ruský původ, jeho historie je poněkud nejasná. Některé teorie připisují autorství slavnému petrohradskému šéfkuchaři Émile Benoitovi z konce 19. století. Jiné teorie zase poukazují na podobné pokrmy z vajec a majonézy, které se objevovaly v evropských kuchařkách již dříve. Bez ohledu na svůj původ se ruské vejce stalo symbolem ruské kuchyně a oblíbeným předkrmem na večírcích a oslavách. V průběhu let vzniklo mnoho variant tohoto pokrmu. Klasické ruské vejce se skládá z natvrdo uvařených vajec, majonézy, hořčice a koření. Často se zdobí kaviárem, koprem nebo kapary. V některých zemích se do náplně přidávají i další ingredience, jako je šunka, cibule nebo nakládaná zelenina. Ruské vejce je vynikající pochoutkou, která se hodí k mnoha příležitostem. Je jednoduché na přípravu, chutné a vypadá velmi efektně na stole.
Publikováno: 08. 02. 2025
Kategorie: jídlo a pití