Skvělý recept na dokonale uvařená vejce na tvrdo

Vejce Na Tvrdo

Co jsou vejce na tvrdo a jak je uvařit správně

Vejce na tvrdo jsou vařená vejce, která mají pevný bílek a tuhý žloutek. Správně uvařené vejce na tvrdo má bílek zcela ztužený a žloutek mírně měkký uprostřed. Pro dosažení tohoto stavu je důležité dodržet správný postup vaření. Nejlepší je vložit vejce do studené vody a přivést k varu. Poté snížit teplotu a nechat vařit po dobu určenou pro danou tvrdost. Důležité je také správně oloupat uvařená vejce, aby se snadno zbavila skořápky.

Základní postup vaření vejce na tvrdo

Základní postup vaření vejce na tvrdo je velmi jednoduchý. Nejprve dejte vejce do hrnce a zalijte ho studenou vodou tak, aby bylo celé ponořené. Postavte hrnec na sporák a přiveďte vodu k varu. Jakmile voda začne vroucí, snižte teplotu na střední a nechte vejce vařit po dobu určenou pro požadovanou tvrdost (viz bod 3). Po uvaření dejte vejce okamžitě do studené vody nebo ledu, abyste zastavili proces vaření a zabránili tvorbě tmavšího žloutku. Nakonec oloupejte vejce a můžete ho konzumovat nebo použít dle potřeby.

Doba vaření pro různé stupně tvrdosti

Doba vaření vajec na tvrdo závisí na požadovaném stupni tvrdosti žloutku. Pro vejce s měkkým žloutkem je doporučeno vařit je 4-6 minut. Pro středně tvrdé žloutky nechte vejce vařit 7-9 minut. Pokud preferujete pevný žloutek, nechte vejce vařit 10-12 minut. Důležité je dodržet správnou dobu vaření, aby byla dosažena požadovaná konzistence a chutnost uvařených vajec na tvrdo.

Jak snadno oloupat vejce na tvrdo

Oloupat vejce na tvrdo může být někdy trochu oříšek, ale existuje pár triků, které vám usnadní tento proces. Nejlepší je oloupat vejce pod tekoucí vodou - studená voda pomáhá oddělit skořápku od bílku. Další možností je přidat do vody, ve které vejce vaříte, lžičku octa nebo sody - to pomůže změknout skořápku a usnadní oloupání. Pokud máte čerstvá vejce a chcete snadněji oloupat, zkuste je nechat po uvaření ponořená do studené vody asi 10 minut - to také pomůže uvolnit skořápku od bílku. A nakonec, pokud se vám při loupaní stane, že se vejce rozpadne, není to žádný problém - můžete ho stále použít například na salát nebo do pomazánky.

Recepty a nápady na využití uvařených vajec

Po uvaření vajec na tvrdo je mnoho způsobů, jak je využít v kuchyni. Jedním z oblíbených receptů je příprava domácího bramborového salátu s uvařenými vejci. Stačí nakrájet uvařená vejce na menší kousky a přidat je do směsi vařených brambor, cibule, kysaného másla a majonézy. Tento salát je skvělou volbou pro pikniky nebo grilování.

Dalším zajímavým receptem jsou deviled eggs neboli "ďábelská vejce". Uvařená vejce rozkrojte napůl a vyjměte žloutky, které smíchejte s majonézou, hořčicí a kořením podle chuti. Tuto směs pak zpět naplňte do bílků a ozdobte například pažitkou nebo paprikou.

Pokud máte rádi pestrobarevné saláty, můžete také přidat uvařená vejce do tzv. Cobb saladu společně s avokádem, rajčaty, slaninou a modrou plísňovým sýrem.

Vejce na tvrdo lze také použít jako ingredience do různých sendvičů nebo wraps. Stačí nakrájet vejce na plátky a přidat je společně s dalšími surovinami dle vaší chuti. Takto připravený sendvič je skvělým lehkým občerstvením nebo snídání pro celou rodinu.

Publikováno: 06. 03. 2024

Kategorie: vaření

Autor: Jitka Králová

Tagy: vejce na tvrdo | jídlo