Voňavá houbová smaženice: Recept na dokonalý letní oběd

Houbová Smaženice Recept

Houby: druhy a výběr

Houby jsou v české kuchyni stálicí a smaženice patří mezi nejoblíbenější úpravy. Pro lahodnou smaženici se hodí celá řada hub. Mezi favority patří hřiby, které dodají smaženici intenzivní houbovou chuť. Skvěle se hodí i hřib smrkový, hřib dubový nebo hřib borový. Další skvělou volbou jsou lišky obecné, které mají příjemnou kořeněnou chuť. Nezklamou ani žampiony, které jsou dostupné po celý rok. Pro pestřejší chuť můžete kombinovat různé druhy hub. Při sběru hub v lese buďte obezřetní a sbírejte jen ty druhy, které bezpečně znáte. V případě nejistoty se poraďte se zkušenějším houbařem nebo si houby nechte zkontrolovat v mykologické poradně.

Čištění a krájení hub

Houby určené na smaženici čistíme opatrně, abychom je zbytečně nenamočili. Nejlépe je očistíme kartáčkem na houby nebo vlhkým hadříkem. Pokud je to nutné, můžeme je krátce opláchnout pod tekoucí vodou, ale nikdy je nenecháváme ve vodě dlouho namočené, ztratily by tak svou chuť a konzistenci. Očištěné houby nakrájíme na menší kousky, aby se lépe prohřály a pustily šťávu. Velikost kousků záleží na druhu hub a na vašich preferencích. Obecně platí, že menší houby, jako jsou lišky nebo žampiony, můžeme krájet na větší kousky, zatímco větší houby, jako jsou hřiby nebo bedly, je lepší nakrájet na plátky nebo menší kostky. Správně očištěné a nakrájené houby jsou základem lahodné houbové smaženice.

Vlastnost Houbová smaženice
Doba přípravy 25 minut
Obtížnost Snadná

Ingredience pro smaženici

Houbová smaženice, to je pochoutka, která v sobě snoubí jednoduchost a lahodnou chuť lesa. Ať už jste vášniví houbaři, nebo si rádi pochutnáte na darech lesa z farmářského trhu, správné ingredience jsou klíčem k dokonalému výsledku. Co tedy budete potřebovat? Základem jsou samozřejmě čerstvé houby. Skvěle se hodí hříbky, lišky, klouzky, ale i žampiony nebo hlíva ústřičná. Důležité je houby před tepelnou úpravou očistit a nakrájet na menší kousky. Kromě hub si připravte cibuli, kterou nakrájejte nadrobno. Cibule dodá smaženici sladkou chuť a příjemné aroma. Dále budete potřebovat vejce. Počet vajec záleží na množství hub a vašich preferencích. Obecně platí, že na 500 g hub stačí 4-6 vajec. Pro zjemnění chuti a krémovou konzistenci přidejte do smaženice smetanu na vaření. Můžete použít i zakysanou smetanu, která dodá pokrmu lehce nakyslou chuť. Nezapomeňte na sůl, pepř a kmín, kterými smaženici dochutíte podle své chuti. Pro milovníky bylinek doporučuji přidat do smaženice čerstvou pažitku, petrželku nebo libeček. Bylinky dodají pokrmu svěžest a aroma. A pokud máte rádi česnek, můžete do smaženice přidat i jeden až dva stroužky pro pikantnější chuť.

Postup přípravy: základ

Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme máslo nebo olej a osmahneme na něm cibuli dozlatova. Přidáme houby a restujeme, dokud nepustí šťávu a nezezlátnou. Osolíme, opepříme a můžeme přidat i další oblíbené koření, jako je kmín, drcený tymián nebo majoránka. Pro výraznější chuť můžeme přidat i prolisovaný česnek, a to nejlépe ke konci smažení. Pokud se nám zdá směs příliš suchá, můžeme přilít trochu vody nebo vývaru.

Přidání hub a restování

Houby přidáme do pánve a pořádně promícháme s cibulkou a česnekem. Pokud používáme sušené houby, je důležité je předtím namočit ve vodě dle návodu na obalu. Smažíme na středním plameni a houby necháme pořádně změknout a pustit šťávu. To obvykle trvá 5-7 minut. Během restování houby pravidelně mícháme, aby se nepřipálily. Pokud se nám zdá, že se houby příliš lepí na pánev, můžeme přidat lžíci másla nebo oleje. Cílem je získat zlatavé a voňavé houby, které budou tvořit základ pro naši lahodnou smaženici.

Vajíčka: volská oka vs. míchaná

Houbová smaženice je delikatesa, která si žádá specifický přístup k přípravě vajec. Zatímco u míchaných vajec se žloutky a bílky důkladně prošlehají do jednolité hmoty, u volských ok se žloutky nechávají vcelku, aby si zachovaly svou krémovou konzistenci. Pro houbovou smaženici je ideální volit zlatou střední cestu. Žloutky lehce prošleháme vidličkou, aby se propojily s bílky, ale zároveň si zachovaly část své původní textury. Tak docílíme toho, že se smaženice krásně propojí s houbami a vytvoří lahodnou omáčku, která se bude táhnout na vidličce. Zároveň v ní zůstanou patrné kousky žloutku, které dodají pokrmu na sytosti a chuti. Volská oka by se v tomto případě příliš ztratila a míchaná vejce by zase mohla působit suše. Lehce prošlehaná vejce s částečně rozšlehanými žloutky jsou tak pro houbovou smaženici tou nejlepší volbou.

Dokončení a dochucení

Smaženici odstavíme z plotny a vmícháme do ní máslo pro zjemnění chuti. Pokud je smaženice příliš řídká, můžeme ji ještě krátce zredukovat na mírném ohni. Důležité je nevařit ji příliš dlouho, aby houby neztratily svou chuť a texturu. Hotovou smaženici osolíme a opepříme dle chuti. Můžeme přidat i špetku mletého kmínu pro výraznější aroma. Pro svěží chuť vmícháme do smaženice nasekanou petrželku nebo pažitku.

Houbovou smaženici podáváme horkou, ideálně s čerstvým chlebem. Skvěle se hodí i k bramborám na různé způsoby, například k bramborové kaši nebo k opečeným bramborům. Pro sytější jídlo můžeme smaženici doplnit volským okem nebo sázeným vejcem.

Při servírování můžeme popustit uzdu fantazii a smaženici ozdobit například lžící zakysané smetany, hrstkou čerstvých bylinek nebo opečenou cibulkou.

Houbová smaženice, to je alchymie lesa na pánvi. Stačí pár čerstvých hub, špetka soli, kmínu a majoránky, vejce od šťastné slepice a voňavý krajíc chleba.

Božena Němcová

Tipy pro servírování

Houbovou smaženici podávejte ihned po přípravě, dokud je ještě horká a voňavá. Skvěle se hodí k čerstvému chlebu, který si můžete namáčet do lahodné houbové šťávy. Pro sytější jídlo ji můžete doplnit vařenými bramborami nebo bramborovou kaší. Pokud chcete, posypte smaženici nasekanou pažitkou, petrželkou nebo jarní cibulkou pro svěží chuť a atraktivní vzhled. Milovníci výraznějších chutí si ji mohou dochutit i špetkou chilli nebo kapkou citronové šťávy. Houbová smaženice je výborná teplá i studená, takže si ji můžete vychutnat jako rychlou večeři, vydatnou snídani nebo ji zabalit s sebou na výlet do přírody.

Varianty receptu: bylinky, sýry

Houbovou smaženici si můžete ozvláštnit a dochutit mnoha způsoby. Milovníci bylinek si přijdou na své s čerstvou petrželkou, pažitkou nebo libečkem, které se přidávají až na závěr do hotové smaženice. Pro výraznější chuť můžete přidat i trochu tymiánu nebo majoránky během dušení hub. Skvěle se hodí i kopr, který dodá smaženici svěží nádech. Experimentujte a najděte si svou oblíbenou kombinaci!

Zapomenout nesmíme ani na sýry, které se s houbami skvěle doplňují. Do smaženice se hodí jak tvrdé sýry jako eidam nebo gouda, tak i sýry s modrou plísní, které dodají pokrmu pikantní chuť. Sýr přidávejte až na závěr, aby se jen rozpustil a vytvořil lahodnou krémovou konzistenci.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, nezapomeňte na čerstvý chléb, se kterým houbovou smaženici nejlépe vychutnáte.

Skladování a ohřev zbytků

Houbovou smaženici je nejlepší konzumovat ihned po přípravě, kdy je nejchutnější a zachová si svoji texturu. Pokud vám ale přece jen nějaká zbyde, nezoufejte! Správně uložená vám vydrží v lednici v uzavřené nádobě 3–4 dny. Před uložením do lednice ji nechte zcela vychladnout, abyste zabránili kondenzaci vlhkosti a znehodnocení smaženice.

Ohřát si ji pak můžete na pánvi na mírném ohni s kapkou oleje nebo másla, dokud se neprohřeje. Další možností je ohřátí v mikrovlnné troubě, ale pozor, smaženice se snadno vysuší. Použijte proto nižší výkon a ohřívejte ji postupně po kratších intervalech, abyste předešli ztrátě vlhkosti a chuti.

Ať už se rozhodnete smaženici ohřát jakkoliv, nezapomeňte, že po ohřátí už nebude tak křupavá jako čerstvě připravená. Přesto si ale i po ohřátí zachová svoji lahodnou chuť a poslouží jako skvělá rychlá večeře nebo svačina.

Publikováno: 17. 09. 2024

Kategorie: jídlo a pití