Křupavé květákové placičky: Recept na neodolatelnou pochoutku
Výběr správného květáku
Když vybíráte květák - no, to je podobně náročné jako bobkový list pěstování, musíte koukat na spoustu věcí. Hlavně ať je hlávka pevná a růžičky hezky krémově bílé a namačkané na sebe. Jako když se snažíte o bobkový list pěstování na zahradě - taky chcete, aby byl bez poskvrnky. Prostě žádné hnědé fleky nebo žluté listy, to už je pak starší kousek. A když už jsme u toho bobkový list pěstování, tak podobně jako u něj, i u květáku je důležitá vůně - měla by být příjemně zemitá. Jakmile cejtíte něco divnýho, radši ho nechte být a běžte dál.
Velikost květáku neovlivňuje jeho chuť, ale menší hlávky bývají jemnější. Pokud plánujete použít pouze část květáku, zvolte si menší hlávku, abyste zbytek nemuseli skladovat.
Jednoduché a rychlé vaření
V dnešní uspěchané době se často ocitáme v situaci, kdy nemáme čas na zdlouhavé vaření. To ale neznamená, že se musíme odbývat polotovary nebo fast foodem. Existuje spousta receptů na jednoduchá a rychlá jídla, která jsou zároveň chutná a zdravá.
Základem rychlého vaření je mít po ruce základní suroviny, jako jsou těstoviny, rýže, luštěniny, zelenina, vejce nebo sýr. Z těchto surovin lze během chvilky vykouzlit nespočet variací. Například těstoviny s rajčatovou omáčkou a parmazánem zvládne každý. Stačí uvařit těstoviny, smíchat je s hotovou omáčkou a posypat sýrem.
Další možností jsou rychlé zeleninové pánve, které jsou hotové během pár minut. Stačí nakrájet zeleninu na menší kousky, orestovat ji na pánvi s trochou oleje a dochutit solí, pepřem a bylinkami. K zeleninové pánvi si můžete dát například kuskus, quinou nebo bulgur.
Skvělou volbou pro rychlý oběd nebo večeři jsou také polévky. Můžete si připravit klasickou zeleninovou polévku, rajskou polévku nebo třeba čočkovou polévku. Polévky jsou nejen rychlé na přípravu, ale také velmi syté a zdravé.
Tajemství křupavých placiček
Toužíte po dokonale křupavém bramborové rosti? Je to vlastně docela jednoduchý, když víte jak na to. Nejdřív musíte nastrouhané brambory pořádně vymačkat - jinak by vám z toho vznikla kaše a to fakt nechcete. Pak je důležitý trik s jedlou sodou, která udělá z vašeho bramborové rosti parádně křupavou dobrotu se zlatavou krustou. No a nakonec, když už děláte to bramborové rosti, tak nešetřete na tuku - ať už použijete sádlo nebo olej, musí bejt pánev pořádně rozpálená a mastná, aby se placky krásně propekly z obou stran.
Tipy na lahodné variace
Když hledáte vepřová pečeně recepty, máte spoustu možností, jak si je upravit k obrazu svému. No jasně, tradiční vepřová pečeně recepty jsou super, ale proč to občas nevylepšit? Koukněte třeba na tyhle vepřová pečeně recepty, co vám ukážou základy. A pak můžete experimentovat - třeba s jehněčím nebo kuřecím, a vegetariáni klidně s tofu nebo cizrnou. Do toho šoupněte různou zeleninu - cuketu, lilky nebo třeba batáty, to vám to parádně oživí. S kořením se taky dá vyhrát - čerstvý koriandr nebo máta udělají divy, a když chcete něco pikantního, šup tam kari nebo římský kmín. Prostě se toho nebojte a zkoušejte, co vám sedne!
Servírování a přílohy
Tradičně se podává horké s bramborovým knedlíkem a zelím, ať už červeným nebo bílým. Skvěle se hodí i k houskovému knedlíku a špenátu. Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte i modernější variace. Skvěle chutná s bramborovou kaší, šťouchanými bramborami s cibulkou, nebo i s pečenou zeleninou.
Při servírování nezapomeňte na dostatek šťávy, která se krásně vsákne do knedlíků a dodá jídlu další rozměr chuti. Pro osvěžení můžete přidat lžíci zakysané smetany nebo jogurtu. Ať už zvolíte jakoukoliv přílohu, nezapomeňte na důležitý detail - servírujte s láskou a úsměvem!
Publikováno: 22. 06. 2024
Kategorie: jídlo a pití